31 oktober 2006

Podcasts

Zoals je de luxe-tijd in de trein kan gebruiken om te lezen of te schrijven, kan je stap- of tramtijd gebruiken om naar een mp3speler te luisteren. (Maak je niet ongerust, aan de buitenkant van mijn oorpropjes zal je niets horen.)

Je kan natuurlijk naar muziek luisteren, of naar een audioboek of luisterspel. Je kan ook proberen om een cursus in audioformaat te bemachtigen. Er zijn voldoende taallessen op CD die je kan overzetten naar mp3. Maar er zijn (zeker in het Engelse taalgebied) ook "lectures" (lezingen) over elk mogelijk onderwerp. Dus levenslang leren met de mp3speler is mogelijk.

Een andere manier om je speler nuttig of efficiënt te gebruiken is podcasts te beluisteren. Wat dit zijn, wordt goed uitgelegd op Wikipedia, maar ook op de VRT-site kan je starten om er wat over aan de weet te komen. En het is diezelfde VRT die ook een aantal zeer beluisterenswaardige podcasts aanbiedt.

Zo heb je van Klara het programma van Jean-Pierre Rondas, die de laatste weken 4 Amerikaanse schrijvers interviewde die een bijzondere kijk hebben op het hedendaags Amerika, en de verantwoordelijkheid die het draagt in wereldvraagstukken zoals Irak, Israël/Palestina of Kyoto. Zéér verhelderend. Goede "luisterkennis" van het Engels is hier wel een noodzaak.

Van RVI (Radio Vlaanderen Internationaal) is er het gesprek van de week. Pakkende en verhelderende radio.

Op Radio1 hebben we de Wetstraat Watcher, die in enkele minuten de politieke gebeurtenissen van de voorbije week, en de huidige toestand beschrijft.

En last but not least, ook programma's met de nodige humor doen me onderweg regelmatig glimlachen of zelfs hardop lachen, zodat de mensen die me op straat tegemoet komen zich geroepen voelen om met me mee te lachen.

Besluit: ik woon te dicht bij het werk om al die goede programma's te op één week beluisterd te krijgen. En de volgende week is het aanbod al vernieuwd

Geen opmerkingen: